Actueel

“In 90 minuten de wereld rond” …. is nu rond.

Alle 10 films zijn binnen en het programma maken voor die avond, daar wordt vanaf nu aangewerkt.

Verdere info en datum volgt.

 

Hartelijk dank aan de deelnemers.

Clubverslagen 2020

Clubavond Zoom 9 november 2020

Het is winters weer, het heeft gesneeuwd en op sommige plassen is het water mooi dicht gevroren, tijd om de schaatsen aan te trekken. Rob heeft weg te geven schaatsen maat 47. Bel hem op als het wat voor jou is. Ook zijn er weer prachtige sneeuwfilmpjes opgestuurd. Ron heeft afgebeld die zit op de camping vast in de sneeuw, zonder camera notabene! Ton zijn zoon was jarig dus die kwam wat later in zoom.

Peter, Rob en Henk waren dit keer probleemloos in Zoom gekomen na het bekijken van de twee zoom lessen, die Suzan had gemaakt en met transfernow aan iedereen had toegestuurd. Vele hadden ze gedownload sommige niet.

Nadat iedereen verwelkomt was door iedereen en hoe gaat het met jou was beantwoord, werd het probleem in de groep geworpen van Rob en Peter.

Zij zagen link of rechts om geen kans meer om in het beveiligde tapblad 

films van leden te komen. Na wat heen en weer geadviseerd te worden, gaan zij met volle moed het morgen weer proberen. Succes mannen!

Ton heeft een nieuwe camera  en gaf uitleg van de mogelijkheden en capaciteiten van de nieuwe Sony camera. Ook bekeken wij met zijn alle een filmpje van van deze camera gemaakt door Ton.

Zwaluwen in slow (slow in de camera) opgenomen, schitterend om te zien , kijk zelf maar op de website naar het resultaat. Ton vertelde en demonstreerde ook hoe onrustig hij met de camera was om gegaan waarvan totaal niets te merken is in het eind resultaat, alles is zo vloeiend. 

Na wat oefen met achtergronden en het einde van de avond naderde kwam Suzan met het idee voor een clubfilm wat zij met de mede bestuursleden had besproken.

“In 90 minuten de wereld rond” Wat de bedoeling is wordt ook op een A4 door haar uitgelegd en rond gestuurd en om het nog eens na te lezen staat het ook bij het tabblad Actueel op de website.

Met akkoord van een ieder is een kleine opname gemaakt van de laatste 20 minuten van de Zoom Clubavond en die is ook te vinden bij films voor leden.

Zien wij jou ook de volgende keer?, ja graag.  je jogging broek mag je aan houden, we zien alleen je boven kantje!

Tot volgende week.

Groetjes, Suzan

Clubproject “In 90 minuten de wereld rond”

Beste leden, Doe mee!

Nu we toch allemaal thuis zitten lijkt het mij een mooie gelegenheid om aan bovengenoemde project waar aan meerdere leden van uit huis mee kunnen doen, op te starten. Het duurt ook een paar maanden voor de film klaar is.
Als de film klaar is gaat hij in onze grote zaal feestelijk in premiere met de partners er bij. Allemaal ingeënt en kunnen weer veilig bij elkaar komen.

Wat houd het in?

De bedoeling is om zoveel mogelijk films van verschillende landen te verzamelen.

Hoe kom je aan die vakantiefilms van verschillende landen?

Suzan trekt dit project , zij heeft zelf Spanje, de stad Barcelona en zij vraagt jullie allen te kijken welke landen jullie eventueel hebben en dit aan haar door te geven.
De volgende stap is om ongeveer10 verschillende landen te selecteren om de reis rond de wereld te kunnen maken.

Waaraan moet zo’n vakantiefilm film voldoen?

Film in HD en nog beelden van een goede kwaliteit ook als de film ouder is en de beelden herkenbaar voor dat land.

Hoe lang mag de film zijn?

De film wordt door jezelf ingekort of wordt voor je gedaan, tot maximaal 8 minuten.
Alleen de hoogte punten, mooiste beelden uit dat land of stad van dat land.
Geen intro en geen aftiteling. (Op de feestavond worden de filmmakers bekend gemaakt)

Hoe kan ik de voortgang van het project volgen?

Suzan rapporteert jullie de voortgang van het project, welke landen aangemeld zijn, de vorderingen in het inkorten etc. En houdt ook voeling met jou persoonlijk als je een film/ land beschikbaar hebt gesteld.

Voorbeeld aanmelding van film(s) in een email aan Suzan:

Hoi Suzan ik heb mijn films bekeken en heb voor het project,
Duitsland plaats …….. en nog een film van Parijs. Beiden goede kwaliteit. Hebben we hier wat aan? Zo ja wat doen we met de voice-over en de muziek?

Beste leden graag een reactie/ aanbieding film/land van jullie op dit clubproject. Groetjes, Suzan

Clubvond 24 november 2020

Vanavond stond op het programma het vakantiefestival en Jouw film mijn film.
In totaal werden er 14 films ingeleverd en alle vertoond, deze staan nu ook op de website bij leden opdat de leden die net kunnen komen er ook van kunnen genieten. Alle leden hebben het totaal verslag ook van de vakantiefilms thuis mogen ontvangen.

JOUW FILM MIJN FILM 2020

Er werden maar liefst 8 filmpjes ingeleverd en de algemene ervaring was dat iedereen het leuk vindt om de ruwe beelden van een college filmer te monteren en te proberen er iets van te maken. Soms was het heel moeilijk er wat van te maken en soms makkelijker als er voldoende ruwe beelden waren aangeleverd.

Hans Snijders heeft de ruwe beelden van Ton Kellner gemonteerd “Neeltje Jans”

 Bij Delta park Neeltje Jans kan je een hele dag genieten van zeedieren, spetterende attracties, verbazingwekkende exposities en de deltawerken zelf bekijken. De film was goed gelukt.

Piet de Jong had de beelden van Hans gekregen om te monteren “Conditie training”

 Op een schoolplein werden zowel kinderen als volwassenen getraind. Piet had de 35 minuten terug gebracht naar 10 minuten. Het is boeiend om naar te kijken ook mede door de aandacht die hij heeft gehad voor het uitstekende life geluid, waardoor je er bij werd betrokken.

John Zalm had ruwe beelden van de pinnaclecursus gemonteerd “Merel”

 Verrassend was dat het een klein verhaaltje werd door er een schele poes in te zetten die z.g.n. naar het nestje met merels keek. Ook de gekozen muziek was best passend “Little bird”. Met een klein stukje voice-over van zijn vrouw Netty werd het filmpje afgemaakt. Prima John. Veel oefenen en ga zo door klonk het om hem heen.

Ton Kellner heeft ruwe beelden gekregen van Ria Grimbergen “Cappadocië”

 Een hele belevenis z’n ballonvaart en dan wat je van daar uit te zien krijgt, adem benemend! Ton heeft het niet moeilijk gehad om deze prachtige beelden met  verschillende standpunten en mooie close ups van Ria te monteren. Een lust voor het oog!

Paul Rupp heeft beelden gekregen van Suzan Lagrand “Een Museum in Barcelona”

 Paul heeft niet al teveel ruwe beelden gekregen en kreeg het heel moeilijk om er iets van te maken. Maar het lukte hem toch om er een clip van te maken met de verschillende beelden, waaronder de tijdelijk tentoonstelling over astronauten.

Jan Coene heeft beelden van Paul Rupp gemonteerd “Papier Biënnale in Museum Rijswijk”

 Jan heeft aanvullend op de beelden van Paul, een aantal beelden van Youtube er in verwerkt. Het is een goed  verhaaltje geworden met een prima overzicht van de kunstwerken. 

Suzan Lagrand heeft de beelden van Hans Snijders bewerkt “Fietsenstalling Den Haag”

 De fietsenstalling is voor mensen die met het openbaar vervoer reizen. Fietsers kunnen via 1 van de 6 rolbanden naar binnen. Suzan heeft geprobeerd er een korte indruk van te geven en de beelden wat te versterken met licht effecten. Ze ging verder met het zoeken voor het verhaaltje naar de voor- en nadelen.

Ria Grimbergen heef de vakantiebeelden van Marius Brug verwerkt “Miami”

 Miami is een grote stad in het zuidoosten van de Amerikaanse staat Florida. Miami behoort tot de grootste steden van de Verenigde Staten. Zoals in heel zuid Florida zijn vooral senioren gecharmeerd van het weertype dat hier heerst. Marius zien we dan met zonnebril heerlijk rond stappen. Ria vond het leuk om dit stukje te monteren.

Clubavond RVCV 3 november 2020

Vanavond werden films van leden vertoond, van de 10 aanwezige leden werden zowaar 8 films ingeleverd

Dick verrast ons met zijn aanwezigheid. Hij heeft een film meegebracht van september 2016 die hij nu heeft afgemaakt. Het is Meijendel het duingebied tussen Den Haag en Wassenaar en is een van Hollands mooiste natuurgebieden. Mooie beelden, close-ups en alles ondersteund door prachtige muziek en de zang van diverse vogels waarvan de nachtegaal bij de zonsondergang zijn uiterste best doet.

Hans had ook een film uit 2016 afgemaakt van Scheveningen. Hij had gefilmd op een mooie namiddag in september, het viel ons op dat het er zo rustig was. Alle elementen die Scheveningen maakt vonden we terug in de film. Het Kurhaus, de kunstwerken, het grote rad bij de pier in close-up en natuurlijk ook de zee. En let op, Cubaanse muziek er onder en dat deed Scheveningen zwingen!

Paul heeft met zijn nieuwe camera de gelegenheid waar genomen om een aantal bewoners van de flat te filmen tijdens het tuin/gazon onderhoud voor de flat. Je merkt wel dat Paul jonger is dan de meeste van ons hij gaat net zo makkelijk door de knieën voor de lage standpunten. Het was wederom weer leuk om naar te kijken en het live geluid was prima in balans met de muziek.

Ria heeft haar tuin gefilmd in corona tijd toen alle bomen en planten in bloei stonden. Harry zagen we boven op een hele lange ladder staan om een boom te snoeien. Linke soep! Mooi afwisselend werden de bloemen in beeld gebracht, totaal alles scherp of wel met een wazige achtergrond waardoor de bloem er meer wordt uitgelicht. Mede door de lichte klassieke muziek ervaar je rust in het geheel.

Piet en het Eiland van Brienenoord met de voice-over van zijn echtgenoot Cora er onder. Hij had er veel werk van gemaakt om de geschiedenis van het eiland en het tegenover gelegen Zalmhuis te achterhalen. Het is een mooi document met veel interessante informatie. Dit is nu de derde film van het eiland en toch zijn ze op verschillende wijze boeiend en mooi om te zien. Zijn tweede film ging over de Groene zoom die tussen Pijnacker en Zoetermeer ligt. Een gebied omgetoverd tot vogel gebied, wat goed is geslaagd.

Bianca ging nog wat veder in de tijd terug en liet een film zien van 2014. Gemaakt in het Bieslandse bos. Joke en Bianca kregen van Wil Vrijenhoek een workshop filmen en dat bracht Bianca in beeld. Het was leuk om Wil weer eens bezig te zien.

Suzan gaf een indruk van Lissabon/Belem langs de rivier de Taag. Een riant hotel met zwembad grenzend aan de rivier heeft zij gefilmd en het monument “Padrão dos Descobrimentos” een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15e eeuw de wereld hebben verkend. De film stokte hier en daar en er was helaas geen voice-over voor meer informatie.

Ton verraste ons met de “Bijenfilm”. We waren gebiologeerd door de bijen, hun werkzaamheden en liefde voor hun koningin. Stapje voor stapje werden we bekend gemaakt met het proces en werk van de twee imkers om een zachtaardig bijenvolk te kweken. Het procesmatig verfilmen van elke stap, de mooie beelden, de close-ups, de duidelijke informatie, geweldige voice-over, maakt de documentaire een ware lust voor het oog. Een knap staaltje filmwerk. Chapeau!

Clubavond RVCV 27 oktober 2020

Animatie en het 1 minuutfestival Helaas ging de presentatie Animatie van onze Jan niet door. Iedereen had daarover met uitleg bericht van Jan gekregen. Zoals elke week volgende er weer een rondje met de vraag, hoe het met de gezondheid was. Elke week zijn er gemiddeld 10 leden aanwezig op 1.5 afstand van elkaar etc. en pakken zelf hun drankje. Leden melden zich aan en af. Rik had een nieuw technische snufje mee gebracht waarmee met afstandbediening het sfeer licht aan en uit geschakeld kan worden waar we heel blij mee zijn. Bij het binnen komen zagen we op ons scherm een boot versneld en vanuit de hoogte heel Nederland door varen op weg naar Amsterdam een you tube filmpje van Rik. Wat is Nederland toch mooi. Het festival werd geopend met een intro, 60 seconden werden afgeteld en alle namen van leden verschenen. Piet ging als eerste van start met een 1 minuut nieuwbericht . De omroepster vertelde dat Suzan Lagrand de 1e prijs had gewonnen op het 1 minuutfestival en naar luxeburg mocht met de film. Suzan was zeer verbaasd dat deze opname op You tube stond. Het was zeker zeven a acht jaar geleden dat ze daar gewonnen had op het minuut festival. Ria had Harry die in de tuin aan het werk was met timelaps opgenomen. De man heeft nog nooit zo hard gewerkt! Zo snel!! Ton had van You tube een bijzonder filmpje afgehaald “Masker” genaamd, Het verhaal van een meisje dat gepest wordt op school, het niet laat blijken ook niet thuis, naar haar kamer gaat en dan haar vrolijke masker afzet, ze is in tranen. Rik monteerde Jerusalema Challenge van 160 medewerkers van verschillende afdelingen van het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis. Suzan heeft in 1 minuut laten zien hoe je het Spaanse gerecht “Paella” maakt van vis. Hans had een reeks van oude bekende 1 minuut filmpjes bij zich waaronder “Linke soep” met Jan Coene. Paul verraste ons met een filmpje van stratenmakers die een vispatroon van stenen via een machine als een gebreide deken op straat legde. Knap gedaan met afwisselende standpunten. Paul zijn nieuwe Panasonic camera en Rode shotgun microfoon werden bekeken. Ton en Piet hebben een opname gemaakt van het overhandiging van een boek dat over Huis te Lande tuinbouwschool gaat. Ria had haar film af van het Eiland van Brienenoord. Dat is een mooi document geworden met uitgebreid de geschiedenis van het eiland. Volgende week eigenfilms van leden, we zijn benieuwd.

1 minuut Straatbeeld van Paul Rupp

Clubavond RVCV 20 oktober

Het onderwerp voor deze avond was geluid.
Geluid wordt vaak onderschat hoe belangrijk het is voor je film. Slecht geluid is nog erger dan een slecht beeld, slecht geluid werkt heel storend en haal je uit je verhaal, bovendien komt je film amateuristisch over. De geluid opname van je camera zelf is niet van een goede kwaliteit, het gebruik van een juiste microfoon in bepaalde situaties, omstandigheden blijkt is een must. We kregen een 5 tal korte video’s te zien waarin geluid in deel 1 werd gevisualiseerd, vervolgens hoe geluid werkt en de andere delen gaven uitleg aan een drie tal microfoons, hoe de verschillende microfoons werken en waar je de een of juist de ander gebruikt in een bepaalde situatie. We kregen mee, zorg dat de microfoon zo dicht mogelijk bij de bron is. Een richtmicrofoon (ook wel shotgun genoemd) vangt bijvoorbeeld alleen geluid een de voorkant op. Handig als iemand spreekt in de opname. Een supernier (is minder gericht) is een mooie middenweg vooral geschikt voor sfeer opname. Het geluid past altijd bij het beeld wat je ziet. Dicht bij de spreker(s) is een dasspeld microfoon (ook wel Lavalier genoemd) deze kun je het beste ergens in midden van borstkas op de kleding spelden. Je hebt ze met draad verbinding maar ook met zenders.. In de pauze pakte ieder een zijn drankje zelf en werd er rond gegaan met een lekker slaatje. De meegebrachte microfoons gingen rond om te bekijken en werden uitgeprobeerd. Op de camera werden de microfoon en koptelefoon instellingen bekeken Zoals Ton al vaak heeft gezegd let bij je geluid opname dat de meter niet in het rood staat boven de 0db is rood, anders is je geluid overstuurt. Natuurlijk werd er in de getoonde video,s dieper en uitgebreider op geluid ingegaan, als hier beschreven. Er is nog steeds veel te leren over geluid op allerlei gebied en daarom is deze video presentatie van Ton beslist voor herhaling vatbaar. Ton wordt bedankt door de leden. Tip van Piet, mocht het gebeuren dat je in een situatie bent waar kei hard geknald wordt naast je camera (dan slaat je geluid dicht, dat betekent geen geluid opname) zet je camera dan op de stand vuurwerk en het geluid wordt dan wel opgenomen.Belangrijk is om te onthouden, slechte geluidskwaliteit valt achteraf niet goed te maken. Ga nooit over de 0 decibel, -6 is meestal standaard, of lager -12. Afhankelijk van welk geluid. Stem, omgevingsgeluid, muziek, geluideffecten. Te zacht kun je later nog wel bijstellen, te hard is altijd foute boel. Volgende week presentatie Animatie van Jan Coene en het 1 minuut festival.

Dynamische
supernier

Shotgun
Richtmicrofoon

Lavalier
Dasspeld microfoon
met snoer

Lavalier met zender
zonder snoer

Clubavond RVCV 13 oktober 2020

Ken je camera . We waren vanavond met 10 leden en alle hadden de camera mee genomen zoals was afgesproken. Na de heerlijk geurende koffie en koek opende Suzan de avond met de vraag hoe het met een ieder ging, wie zich afgemeld had en de vraag of meer leden naast de griepinjectie ook een oproep hadden gehad (voor boven de 73 jaar) van de huisarts voor een injectie tegen pneumokokken. Die prik maakt dat je minder kans op longontsteking krijgt. Sommige hadden het wel andere nog niet. De avond stond in het teken van haal meer uit je camera o.a. handmatig kunnen instellen. Ton Kellner vroeg ons alle de camera te openen en in het menu naar handmatig/Manual instellingen te gaan. Er werd gezocht naar sluitertijd of wel schutter genaamd en Diafragma ook wel iris genoemd. Niet iedere camera heeft alles aan boord, maar ook dat is fijn om te weten. Hoe stel je handmatig in bij b.v. een winkelcentrum bij avond schemer: Hoe stel je scherp op een paddestoel en onscherp op de achter liggende onderwerpen: Men hiep elkaar met gepaste afstand en er werd geoefend. Ja het is natuurlijk ook een kwestie van heel veel uit proberen, al doende leert men. Niet alle camera,s hebben de zelfde mogelijk heden, het blijft belangrijk je handleiding goed door te lezen en te beoefenen wat jij graag uit je camera wilt halen. Onder tussen vond Suzan nog op de panasonic 4 k camera , speciale functies, zoals een dolly modus die zeer vloeiend een pan maakte. Een heel handige functie. Even zo in dezelfde modus een gelijkmatig zoom en wide opname. Het is leuk op zo,n praktische werkavond te ontdekken met elkaar wat allemaal mogelijk is en dit dan gelijk uit proberen. De timelaps opname werd nog besproken en getoond. De volgende keer gaan we het hebben over geluid in al zijn facetten. Zo te horen waren de leden zeer tevreden met deze praktische werkavond en smaakte naar meer. Ter afsluiting werd er nog een bijzonder filmpje gedraaid van een bijzonder persoon. Clubverslag , Suzan Lagrand